İngiltere’deki 16 Mart 2018 tarihli Ankara Anlaşması kapsamında süresiz oturum başvurularının durdurulması kararına ilişkin olarak hepimizin aklında benzer sorular ve endişeler var. Gold Atlantic ekibi olarak bu makalemizi sorularınıza açıklık getirmek için hazırladık.
Öncelikle, firmalarımızın bizlere en çok soru yönelttiği 16 Mart 2018 tarihi öncesi Ankara Anlaşmasına başvurmuş olanların bu karardan etkilenip etkilenmeyeceği. Bildiğiniz gibi Ankara Anlaşması kapsamında iş kurma ve vize işlemleri 5 yılı bulan bir süreci kapsar ve bu 16 Mart kararından etkilenip etkilenmeyeceğiniz, başvurunuzun Ankara Anlaşması’nın hangi aşamasında olduğuna bağlıdır.
En basit haliyle, süresiz oturum başvurunuzu 16 Mart öncesi yaptıysanız bu karardan etkilenmeyeceğinizi söylebiliriz. Burada dikkat edilmesi gereken süresiz oturum (indefinite leave to remain) başvurusunun Ankara Anlaşması başvurusu ve devamındaki uzatma başvurularıyla karıştırılmaması gerektiğidir.
Ankara Anlaşması kapsamında iş kuran veya kendi işini yapan firmalara ve iş sahiplerine ilk sene 1 yıl, daha sonra devamında 3 yıl uzatma vizesi ile İngiltere’de oturum hakkı tanınır. Bu 4 yıl tamamlandıktan sonra ancak süresiz oturum başvurusu yapılır (yapılırdı 16 Mart’a kadar). Şimdi ise bu 4. Yıldaki süresiz oturum başvuruları durdurulmuş olduğundan Türk iş sahipleri için alternatif yöntem olarak uzatma vizelerinimn 3 yıl ardışık şekilde alınımını takiben vatandaşlık başvurusu yapılması olacaktır.
Yani Ankara Anlaşması’nın ilk senesinde 1 yıl, daha sonraki yıllarda 3 + 3 + 3 sene şeklinde üç kez uzatma vizesi ile toplamda 10 yılı tamamlayarak otomatik olarak İngiliz vatandaşlığı kazanmak mevcut durumda en mantıklı çözüm olarak düşünülmektedir.